torek, 28. oktober 2014

Širjenje mreže, delo in izzivi

Čeprav se mi je na samem začetku dozdevalo da so blogi bolj kot ne sami sebi namen, ugotavljam ravno nasporotno. Glede na število prejetih e-mailov s strani kolegov učiteljev, nekdanjih dijakov, popotnikov, itd., sklepam da precejšnje število ljudi išče predvsem praktične informacije, seveda pri tem naleti na blog.

Torej, ja za nas šolnike "počitnice" oz. obvezen dopust, ki ga izkoristimo vsak po svoje. Če je še pred leti veljalo da so to resnično dnevi ki so prosti, danes to preprosto ni več tako. Eni kolegi pišejo poročila o mendarodnih aktivnostih, drugi se pripravljajo nanje in tretji smo pravkar del vsega tega. Veliko dela za vstop in delo v mednarodnem prostoru, iskreno povedano, za veliko denarja, ki ga v izobraževanje vloži EU v okviru programa Vseživljenjsko učenje (Life Learning Programme). Pa da si ne bo tega kdo napačno razlagal in povzel kot plačo učitelja, ne govorimo o veliko denarju, ki gre za plače učiteljev, gre za investicijo v izobraževanje dijakov, učencev, študentov in nas učiteljev. Ja, vseživljensko se učiti, res pomeni skozi celo življenje in zelo prijeten in izkustven način učenja za dijake naše šole (Šolski center Postojna) je opravljanje praktičnega usposabljanja v tujini.

Praktično usposabljanje? V podejtju? Kako pa to izpeljete? In še veliko podobnih vprašanj....ja, izpeljemo težko, predvsem z veliko dobre volje učiteljskega zbora, podpore vodstva, entuzijastov ki verjamememo, da živeti in delati v tujem okolju hočeš ali nočeš pusti pečat na mladostniku, predvsem pa mu ponudi izziv prilagodljivosti, učenja in samostojnosti.

Naša šola ima mrežo partnerjev precej razvejano, a leto počitka bi pomenilo počasno stagnacijo in nazadovanje. Letos smo res pridni, v svoje aktivnosti smo vključili še Turčijo in danes lahko že potrdim, dodajamo še Španijo.

Za lažje razumevanje kaj pomeni mobilnost za dijaka in koliko aktivnosti in podpore mora biti v ozadju, bom v nadaljevanju na kratko predstavila že oblikovane dogovore med šolama.

Ni komentarjev:

Objavite komentar